-
Pora na słodkości
Okres zimowy jest dla mnie czasem, w którym najwięcej przebywam w kuchni. Mówi się, że właśnie przez panujący chłód nasz organizm domaga się dodatkowych dawek kalorii. Na pewno coś w tym jest. W długie zimowe popołudnia największą popularnością cieszą się u mnie w domu desery.
Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju galaretki, bita śmietana i owoce. Wariacji na ich temat można zrobić bardzo dużo. Często dodaje także np. pokruszone ciasteczka. Czasem wykonuje także lody domowej roboty. Jest trochę z nimi zachodu, ale efekt zachwyca całą rodzinę.
Ostatnio przeglądałam przepisy na ciasta na portalach internetowych i znalazłam bardzo prosty przepis na sernik. Nie jestem zwolenniczką pieczenia ciast, gdyż najzwyczajniej w świecie nie wychodzi mi to. Zawsze albo upiecze mi się zakalec, albo zapomnę dodać jakiegoś składnika…
Jednak ten przepis wydał mi się naprawdę prosty i postanowiłam go zrobić. Najlepsze jest to, że do wykonania tego sernika nie potrzebny jest twaróg tylko jogurt naturalny. Na standardową blachę zużyłam 3 duże jogurty greckie. Najpierw dno blachy wykleiłam ciastem: pół kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, około 1 szklanki mąki. Do masy serowej potrzebne są: 3 budynie śmietankowe, 8 jaj, szklanka cukru. Żółtka trzeba utrzeć z cukrem i następnie dodać do nich jogurty i budynie.
Wszystko należy zmiksować na gładką masę, a następnie delikatnie dodawać ubitą pianę z białek. Po wymieszaniu wszystkich składników, można przelać masę serową na blachę i włożyć ją do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ciasto wyszło rewelacyjnie puszyste.
28 lutego 2019 / eurohost / Możliwość komentowania Pora na słodkości została wyłączona
Categories: Kuchnia
Tagi: ciasta, desery, przepisy na ciasta, przepisy na desery
Polecane strony
Kategorie
Ostatnie wpisy
Comments are currently closed.