-
Pizza – dawniej i dziś
Pierwsza pizza została stworzona wiele lat temu. W niczym nie przypominała ona dania charakterystycznego dla obecnych czasów. Oczywiście tą tradycyjną recepturę dalej wykorzystuje się w niektórych restauracjach, jednak zwykle posiłkują się nią wyłącznie bardziej ekskluzywne knajpy włoskie. Nie oznacza to wcale, że nowoczesna pizza Kraków Krowodrza jest gorsza od tej zupełnie tradycyjnej. Jest po prostu inna, ale niektórym ludziom może nawet bardziej smakować.
Klasyczna pizza nie jest tworzona z wielu różnorodnych składników. Przeważnie jej podstawą i głównym elementem jest po prostu ciasto. To ono musi mieć jak najwyższą jakość i jak najlepszy smak. Prawdziwi eksperci od kuchni włoskiej potrafią wyrabiać je na palcu jednej dłoni, tworząc w ten sposób efektowne pokazy. Nieraz klienci włoskich knajp mogą na żywo przyglądać się poczynaniom kucharzy. Podglądają, jak wyrabiają oni ciasto i następnie przyglądają się temu, jak w cudowny sposób manewrują nim w powietrzu. Na tak przygotowany placek nakłada się później sos utworzony ze świeżych pomidorów. Musi być go bardzo dużo – jego smak powinien przeniknąć do wewnętrznych warstw ciasta. Trzecim głównym składnikiem, bez którego nie może obejść się taka włoska pizza Kraków Krowodrza, jest oczywiście ser. Ser Mozzarella przykrywa dokładnie cały placek i tworzy na nim wyjątkową, tłustą i przepyszną warstwę. Mimo iż jest dość delikatny w smaku, zdecydowanie najlepiej się rozpuszcza. Na tak przygotowaną pizzę nie nakłada się już żadnych dodatków. Przysypuje się ją jedynie bazylią oraz oregano i czasem podaje w towarzystwie smakowych oliw (np. czosnkowych).
A czym różni się nowoczesna pizza od tej tradycyjnej? Przede wszystkim jest zdecydowanie bardziej bogata. Zawiera ogromną ilość dodatków – warzyw, różnego typu mięs, serów czy nawet plastry jajka. Klient sam decyduje o jej smaku, mogąc dopasować do niej ulubione produkty spożywcze. Kucharze pracujący w restauracjach włoskich nie pochwalają tych nowoczesnych dań. Mimo wszystko ludzie je uwielbiają!
24 lipca 2018 / eurohost / Możliwość komentowania Pizza – dawniej i dziś została wyłączona
Categories: Kuchnia
Najlepsze przepisy na ciasta z kremem Materiały ognioodporne
Comments are currently closed.